Programari Lliure

Aplicacions recomanades

Us recomanem alguns programes liures o bé d'ús gratuit perque pogueu fer el que necessiteu sense haver de fer ús ilegal de cap programa. Aqui teniu les recomanacions:

- Libreoffice com a paquet ofimàtic de programari lliure que pot exportar a PDF directament: inclou editor de text, full de càlcul, base de dades i programa de presentacions, entre d'altres aplicacions... El LibreOffice és una evolució d'OpenOffice, que també segueix com a proposta vigent.

- GIMP: imprescindible programa lliure de treball d'imatges, va ser desenvolupat com una alternativa lliure als programes de l'estil Adobe Photoshop o InDesign.

- Scribus per l'autoedició i Inkscape pel dibuix vectorial són els programes que complerten el quartet dels programes principals.

- FileZilla és el principal client FTP, també traduit per Softcatalà.

- Per a crear fitxers PDF des de qualsevol orígen "imprimible" nosaltres recomanem i fem servir PDF Redirect tot i que no és pròpiament software lliure però té una versió d'ús gratuit, i per facilitar-ne l'ús tenim una Miniguia que explica com funciona PDFRedirect. Si el que voleu fer servir és una opció 100% programari lliure podeu utilitzar per exemple PDF Creator, que també s'instal.la com a impressora virtual (amb aquest vídeo podeu veure com s'utilitza).

- Podeu fer servir el VLC player com a reproductor multimèdia, Audacity per a editar àudios o com a navegador web Firefox, o Notepad++ per editar codi font (HTML, CSS, C#, ...) entre moltes altres funcionalitats cobertes pel programari lliure.

- El principal sistema operatiu amb filosofia de programari lliure és el GNU/Linux, que per les seves característiques es pot adaptar a multitud d'usos i també de programari, no només a ordinadors sinó a petits circuits amb xips especialitzats, miniservidors, routers, telèfons mòbils... La majoria de distribucions permeten instal.lar només components de programari lliure per ser fidels a la seva filosofia, tot i que per exemple els controladors de vídeo per aconseguir major rendiment no acostumen a ser de codi obert. La distribució més recomanable actualment pot ser Ubuntu, i la seva comunitat catalana és Ubuntu.cat... però també són remarcables per exemple Debian (base de moltes altres distribucions), Fedora, Mint, Makulu que simula l'escriptori Aero de Windows, o Clonezilla enfocat sols a eines de duplicat i altres manipulacions de discs durs.

Definició

El programari lliure és aquell software que pot ser utilitzat, copiat, estudiat, modificat i redistribuït lliurement.

No podem confondre el programari lliure amb programari gratuit, ja que l'empresa propietària d'un programa en pot permetre l'ús gratuit, però no permetre a la gent millorar-lo o senzillament veure'n la programació.

Per a més informació sobre la definició de programari lliure, llegiu-ne l'article a la viquipèdia o la seva pàgina al web de l'Institut Obert de Catalunya, que també proposa diversos programes.

Bibliografia i enllaços

- Llibre "La pastilla roja. Software libre hacia la Revolución Digital" d'Alfredo Romeo i Juantomas García amb pròleg de Miguel de Icaza.

- Llibre "Programari lliure: tècnicament viable, econòmicament sostenible i socialment just" de Jordi Mas, també amb pròleg de Miguel de Icaza (es pot descarregar íntegrament en català, castellà o gallec).

- Web en català de Creative Commons, que ofereix un sistema flexible de drets d'autor per al treball creatiu. Té origen en una organització americana sense ànim de lucre i a Catalunya és promogut per la Universitat de Barcelona.

- SoftCatalà, l'associació sense ànim de lucre que fomenta l'ús del català a les noves tecnologies. Encara que no només tracta temes de software lliure, és aquest el que més facilitats dóna per a normalitzar l'ús del català als nostres ordinadors.

- El portal Sourceforge.net és una de les eines que ha fet possible la col.laboració de programadors de tot el món en infinitat de projectes de software. Alternatives al seu servei són per exemple GitLab o GitHub.